Rolul terapiilor complementare naturale în lupta împotriva cancerului

In situatia diagnosticarii cu una dintre cele peste 100 de afectiuni tumorale, cunoscute sub denumirea generica de “cancer”, se recomanda ca pacientul sa beneficieze de toate mijloacele de tratament disponibile la momentul respectiv. Acest concept este recunoscut astazi pretutindeni sub denumirea de “medicina integrativa”, concept prin care tratamentelor alopate le sunt asociate terapii complementare cu scopul de a optimiza rezultatele.

Conform studiilor realizate de Institutul National de Monitorizare a Sanatatii din SUA, in perioada
2000-2007, peste 40% dintre persoanele diagnosticate cu afectiuni tumorale au apelat la terapii complementare naturale cu scopul de a potenta efectul benefic si de a reduce efectele secundare ale tratamentelor oncologice conventionale.

Terapiile complementare naturale ajuta organismul sa lupte impotriva cancerului, actionand simultan pe mai multe planuri: impiedica modificarea informatiei genetice de catre agentii oncogeni (raportul protooncogene/antioncogene; gene de replicare celulara/apoptoza), impiedica dezechilibrul imunitar/hormonal, reduc inflamatia, neoangiogeneza si stresul oxidativ.

Produsele naturale detoxifica organismul de substante cancerigene precum fumul de tigara, pesticidele, detergentii, metalele grele si reduc efectele secundare ale chimio si radioterapiei: stari de greata si voma, caderea parului, devitalizare, inapetenta, disfunctii ale maduvei osoase etc. Produsele naturale administrate in terapiile complementare antitumorale ajuta la mentinerea structurii normale a nucleului celular, impiedicand multiplicarea anormala a celulelor si, implicit, dezvoltarea tumorii.

Ajuta la modularea imunitatii celulare, cu rol in mentinerea homeostaziei, procesul natural de echilibrare a functiilor organismului. Componentele bioactive din produsele naturale folosite in terapiile complementare antitumorale stimuleaza actiunea celulelor macrofage, a neutrofilelor, a limfocitelor T si a celulelor natural ucigase (NK), precum si productia de interferon, interleukine si a factorilor de necroza tumorala (TNFα), componente ale sistemului imunitar care determina inducerea apoptozei. De asemenea, au efect antioxidant, reducand numarul radicalilor liberi si crescand nivelul de antioxidanti endogeni. Cresc rata de folosire a oxigenului la nivel celular, impiedicand dezvoltarea si multiplicarea celulelor canceroase, dependente de mediul anaerob.

Componentele bioactive din compozitia produselor naturale stimuleaza selectiv functiile organismului, ajutandu-l sa se adapteze fizic, psihic si imunitar pentru a lupta eficient impotriva cancerului. Terapiile complementare naturale antitumorale stimuleaza apoptoza, moartea programata a celulelor canceroase si reduc angiogeneza, procesul care determina dezvoltarea tumorilor prin formarea unor noi vase de sange in jurul si in interiorul acestora.

Studiile observationale efectuate in vitro si in vivo, pe animale de laborator si oameni, au confirmat actiunile benefice ale plantelor in tratamentele complementare oncologice, sporind increderea pacientilor si aducand recunoasterea fitoterapiei in cadrul stiintelor medicale.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu